Tłusty Czwartek inaczej

12 lutego 2015

Dziś Tłusty Czwartek- pączki i faworki atakują z każdej strony! A my przekornie zabieramy się za cukierniczy eksperyment.

Mamy masę książek kucharskich, wszystkie z pięknymi zdjęciami (bo w końcu je się przede wszystkim oczami). Zwykle wybieramy przepisy, których ilustracje nie pozwalają odwrócić strony, powodując atak ślinotoku, ale tym razem postanowiliśmy zaryzykować i upiec coś bardzo tajemniczego.

Znaleźliśmy przepis w książce Agaty Królak ?Ciastka, ciasta i takie tam?. Ani z opisu, ani z obrazka nie można wywnioskować nic, poza tym, że są to ?najlepsze ciastka świata?.  Zaintrygowani nazwą zabraliśmy się za przygotowania.

Tłusty Czwartek – Składniki ciastek:

1 i ? szklanki mąki pełnoziarnistej

1 i ? łyżeczki sody

? kostki masła

1 szklanka cukru brązowego

? szklanki masła orzechowego

1 jajko

1 łyżka cukru waniliowego

tabliczka mlecznej czekolady

Sposób przygotowania:

Ucieramy masło z jajkiem, cukrem i masłem orzechowym.Dodajemy mąkę z sodą. Miksujemy i dodajemy kawałeczki czekolady.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki, które potem rozgniatamy na grube placki. Pamiętamy o odstępach ? ciastka rosną! Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 7 minut.Ciastka nie są tak fotogeniczne jak smaczne, ale za to idealnie wpisują się w konwencję książki. I zdecydowanie możemy potwierdzić- są to najlepsze ciastka na świecie! 

A więc robimy zapas, zamykamy w blaszanej puszce i sięgamy do niej, gdy tylko najdzie nas ochota na coś pysznego!

fb tw em fpt in in

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

icon POWRÓTicon

Twój koszyk

Brak produktów w koszyku.

Zarejestruj