Tłusty Czwartek inaczej

Dziś Tłusty Czwartek- pączki i faworki atakują z każdej strony! A my przekornie zabieramy się za cukierniczy eksperyment.

Mamy masę książek kucharskich, wszystkie z pięknymi zdjęciami (bo w końcu je się przede wszystkim oczami). Zwykle wybieramy przepisy, których ilustracje nie pozwalają odwrócić strony, powodując atak ślinotoku, ale tym razem postanowiliśmy zaryzykować i upiec coś bardzo tajemniczego.tłusty czwartek MUMLA 008Znaleźliśmy przepis w książce Agaty Królak ?Ciastka, ciasta i takie tam?. Ani z opisu, ani z obrazka nie można wywnioskować nic, poza tym, że są to ?najlepsze ciastka świata?.  Zaintrygowani nazwą zabraliśmy się za przygotowania.tłusty czwartek MUMLA 001

Tłusty Czwartek – Składniki ciastek:

1 i ? szklanki mąki pełnoziarnistej

1 i ? łyżeczki sody

? kostki masła

1 szklanka cukru brązowego

? szklanki masła orzechowego

1 jajko

1 łyżka cukru waniliowego

tabliczka mlecznej czekolady

 

Sposób przygotowania:

tłusty czwartek MUMLA 002Ucieramy masło z jajkiem, cukrem i masłem orzechowym.tłusty czwartek MUMLA 003Dodajemy mąkę z sodą. Miksujemy i dodajemy kawałeczki czekolady.tłusty czwartek MUMLA 004Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki, które potem rozgniatamy na grube placki. Pamiętamy o odstępach ? ciastka rosną! tłusty czwartek MUMLA 005tłusty czwartek MUMLA 006Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 7 minut.tłusty czwartek MUMLA 010Ciastka nie są tak fotogeniczne jak smaczne, ale za to idealnie wpisują się w konwencję książki. I zdecydowanie możemy potwierdzić- są to najlepsze ciastka na świecie! tłusty czwartek MUMLA 014

A więc robimy zapas, zamykamy w blaszanej puszce i sięgamy do niej, gdy tylko najdzie nas ochota na coś pysznego!

3 thoughts on “Tłusty Czwartek inaczej

  1. Avatar
    Marta says:

    Ten przepis był na Waszej stronie już rok temu. Piekłam. Już kilka razy.
    U mnie najlepsze były po 9 minutach pieczenia. Ale to może kwestia piekarnika.
    Super alternatywa dla ociekających tłuszczem i lukrem pączków.
    pozdrawiam zdrowie. Marta

  2. Avatar
    Anna says:

    Ja znam ten przepis trochę w innym wydaniu (z płatkami), ale faktycznie ciasteczka są przepyszne. Z każdym dniem lepsze.
    Tylko kto by tam wytrzymał i czekał, i czekał aż będą najlepsze:)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *