Tłusty Czwartek inaczej
Dziś Tłusty Czwartek- pączki i faworki atakują z każdej strony! A my przekornie zabieramy się za cukierniczy eksperyment.
Mamy masę książek kucharskich, wszystkie z pięknymi zdjęciami (bo w końcu je się przede wszystkim oczami). Zwykle wybieramy przepisy, których ilustracje nie pozwalają odwrócić strony, powodując atak ślinotoku, ale tym razem postanowiliśmy zaryzykować i upiec coś bardzo tajemniczego.

Znaleźliśmy przepis w książce Agaty Królak ?Ciastka, ciasta i takie tam?. Ani z opisu, ani z obrazka nie można wywnioskować nic, poza tym, że są to ?najlepsze ciastka świata?. Zaintrygowani nazwą zabraliśmy się za przygotowania.
Tłusty Czwartek – Składniki ciastek:
1 i ? szklanki mąki pełnoziarnistej
1 i ? łyżeczki sody
? kostki masła
1 szklanka cukru brązowego
? szklanki masła orzechowego
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
tabliczka mlecznej czekolady
Sposób przygotowania:
Ucieramy masło z jajkiem, cukrem i masłem orzechowym.Dodajemy mąkę z sodą. Miksujemy i dodajemy kawałeczki czekolady.Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia układamy kulki, które potem rozgniatamy na grube placki. Pamiętamy o odstępach ? ciastka rosną! Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190°C przez 7 minut.Ciastka nie są tak fotogeniczne jak smaczne, ale za to idealnie wpisują się w konwencję książki. I zdecydowanie możemy potwierdzić- są to najlepsze ciastka na świecie!
A więc robimy zapas, zamykamy w blaszanej puszce i sięgamy do niej, gdy tylko najdzie nas ochota na coś pysznego!